Jak zakrýt kouty na hlavě? Důležitý je správný střih

10. září 2022
Vlasy
Péče o vlasy
Účesy
Styl
0

Kouty na hlavě patří mezi neoblíbené výsady mužů. S tímto problémem se potýká až polovina mužů starších padesáti let, s kouty na hlavě se však trápí i mnohem mladší ročníky. Proč vůbec u mužů dochází k vypadávání vlasů nad spánky a lze kouty na hlavě nějak zakrýt?

Kouty na hlavě jako první stupeň plešatosti

Kouty na hlavě postihnou v průběhu života až 80 procent mužů. Odborníci poukazují na to, že jde o první stupeň plešatosti. Mužům totiž vlasy nejprve pozvolna vypadávají nad spánky. Ustupující vlasová linie má v tomto případě tvar písmena M, U nebo V.  Po koutech na hlavě může následovat i druhý stupeň plešatosti, kterým je vypadávání vlasů na temeni.

Posledním stupněm je tzv. hippokratovská pleš. V tomto případě vlasy na hlavě zcela zmizí a zůstane pouze podkova po stranách a v zadní části hlavy. V každém případě muži berou vypadávání vlasů velmi těžce. V případě hippokratovské pleši se tak raději nechají oholit úplně dohola. Holou hlavu například ještě v kombinaci s pěstěným plnovousem však v současnosti považuje většina žen za velmi atraktivní záležitost. 

Proč kouty na hlavě vznikají? Na vině je nejen genetika

Vypadávání vlasů nad spánky a vznik koutů na hlavě je zejména dědičnou záležitostí. Kromě genetiky je na vině rovněž rostoucí věk. Ustupující vlasovou linii neboli kouty na hlavě má až 80 procent seniorů. 

Za kouty na hlavě může rovněž hormonální nerovnováha. U mužů je konkrétně způsobuje vliv hormonu DHT, který má na svědomí smršťování vlasových folikul a který rovněž oslabuje růst dalších vlasů. Za tvorbu koutů na hlavě může i nezdravý životní styl. A to zejména kouření a jídelníček, které obsahuje malé množství bílkovin.

Jak předejít ustupující vlasové linii

Vliv genetiky nezvrátíte. Pokud ale chcete zabránit vypadávání vlasů a vzniku koutů na hlavě z jiných příčin, začněte okamžitě bojovat proti vypadávání vlasů. Co vám například pomůže?

✓  Provádějte si pravidelné masáže pokožky hlavy, které pomáhají stimulovat růst nových vlasů.

✓  Naordinujte si zdravou a vyváženou stravu, která bude bohatá na bílkoviny, železo a vitamíny.

✓  Pokud kouříte, přestaňte. Právě kouřením souvisí s nadměrným vypadáváním vlasů.

✓  Vyhýbejte se stresu. Často relaxujte a meditujte.

✓  Používejte kvalitní posilující šampon proti vypadávání vlasů s obsahem kofeinu. 

Jak zakrýt kouty na hlavě: Vsaďte na správný střih

Bojujete s kouty na hlavě? Pokud vám není z genetického hlediska dáno, že budete mít hippokratovskou pleš, snažte se proti ustupující vlasové linii bojovat všemi dostupnými způsoby. Jestliže vám kouty na hlavě už teď vadí, můžete je zkusit zakrýt právě vhodným střihem vlasů.

Ideálně si nechte vlasy po stranách své hlavy zastřihnout velmi nakrátko. Vlasy na vrchní části hlavy si nechte výrazně delší. Můžete je rovněž doplnit o delší ofinu, kterou budete česat směrem nahoru nebo do boku.

Související články

Styl
0

Módní doplňky pro muže s plnovousem: Jak zdůraznit váš styl

19. září 2023

Muži s plnovousem často považují svůj vous za hlavní módní doplněk, avšak s pravými módními doplňky mohou tento robustní vzhled ještě více vylepšit a vytvořit tak dokonalý harmonický celek. Máte plnovous...

Styl
0

Vliv vousů na celkový styl a image

22. srpna 2023

Vousy nejsou jen dalším módou, trendem nebo způsobem, jak změnit svůj vzhled. Mají hlubší vliv na celkový styl a image jednotlivce. Jsou symbolem mužství, moudrosti, autority a sebejistoty. Vousy hrají...

Styl
0

Jak vybrat účes a vousy, které doplňují tvar vašeho obličeje

30. července 2023

Výběr správného účesu a stylu vousů je nejen otázkou módy a osobních preferencí, ale také záležitostí, která by měla zohlednit tvar obličeje. Existují určité principy a rady, které vám mohou pomoci při...