Rozdíl mezi olejem a balzámem na vousy

12. června 2023
Vousy
Péče o vousy
Kosmetika
0

Při péči o vousy se neobejdete bez oleje či balzámu na vousy. Jenže, jaký je mezi těmito kosmetickými produkty na vousy rozdíl? Tajemství je v jejich způsobu použití.

Olej na vousy i balzám na vousy mají stejnou podstatu

Z jakého důvodu se používají olej na vousy a balzám na vousy? Jejich hlavním úkolem je hydratovat a regenerovat nejen vousy, ale také pokožku obličeje. Při péči o vousy můžete používat pouze olej na vousy, nebo pouze balzám na vousy. 

Spousta mužů ovšem používá také oba tyto produkty zároveň. Jak je to ovšem správně? Záleží pouze na vás a vašich osobních preferencích. Vyzkoušejte si, co vám sedí, a podle toho se rozhodněte, zda budete používat pouze olej na vousy, pouze balzám na vousy, nebo oba tyto kosmetické produkty zároveň.

Olej na vousy se hodí pro strniště a kratší plnovous

Kdy je ovšem ideální sáhnout po oleji na vousy? Přijde vám vhod tehdy, pokud máte strniště nebo krátký plnovous. Olej na vousy vaše vousy hydratuje, regeneruje a zároveň významně podporuje jejich růst. Jestliže jste se rozhodli, že si necháte narůst pořádný plnovous, olej je v počátcích růstu vašich vousů opravdu důležitým pomocníkem.

Olej vaše vousy příjemně změkčí a do jisté míry podpoří, aby byly poddajší. Jestliže si do kratšího plnovousu nanesete olej na vousy, pročešte si jej následně kvalitním kartáčem z přírodních štětin, díky kterému se olej lépe dostane do vousů i do pokožky obličeje. 

Jak poznat kvalitní olej na vousy

Co by měl obsahovat kvalitní olej na vousy? Používejte takový olej na vousy, který je bez konzervantů, parabenů a dalších umělých přísad. V oleji na vousy byste naopak měli najít arganový olej, jojobový olej, mandlový olej nebo avokádový olej.

Používat přitom můžete lehký olej na vousy (feather), nebo těžký olej na vousy (heavy). Lehké oleje jsou vhodné pro jemnější vousy. Těžké oleje pak pro hrubé vousy, které vykazují  delší dobu absorpce.

Balzám na vousy je vhodný pro střední až dlouhý plnovous

Pěstujete si střední až dlouhý plnovous? V tom případě se neobejdete bez balzámu na vousy. Tento přípravek vaše vousy hydratuje, regeneruje, změkčí a zároveň podpoří, aby byly při stylingu poddajnější. Ve srovnání s olejem na vousy, který postrádá složky pro udržení tvaru vousu, vám tedy balzám na vousy více pomůže s tvarováním neposedných vousů, u kterých podpoří výsledný upravený dojem.

Balzám na vousy na rozdíl od oleje na vousy na plnovousu vytváří ochranný film. Díky tomu tak může na vousy působit o dost déle. I když máte střední až dlouhý plnovous, zkuste používat v péči o něj jak olej, tak balzám na vousy. Jestliže chcete, aby byl styling vašeho plnovousu opravdu dokonalý, zkuste kromě těchto produktů používat také vosk na vousy.

Autor: Jakub Dvořák

Související články

Kosmetika
Styl
0

Péče o mužskou pleť má svá pravidla

25. června 2023

Že k péči o mužskou pleť stačí voda a mýdlo, je jeden velký omyl. Také pánové by se měli o svou pleť stejně jako ženy náležitě starat. Jaká pravidla péče o mužskou pleť jsou ta nejdůležitější? Jaké kosmetické...

Vousy
Péče o vousy
Kosmetika
0

Mýdlo na holení: Co obsahuje a jak jej používat?

25. června 2023

Preferujete tradiční způsob holení? Kromě břitvy či žiletkového holicího strojku vám rozhodně nesmí chybět mýdlo na holení. Řekneme vám, jakým způsobem jej používat, abyste dosáhli skutečně hladkého oholení. Mýdlo...