Mýdlo na holení: Co obsahuje a jak jej používat?

25. června 2023
Vousy
Péče o vousy
Kosmetika
0

Preferujete tradiční způsob holení? Kromě břitvy či žiletkového holicího strojku vám rozhodně nesmí chybět mýdlo na holení. Řekneme vám, jakým způsobem jej používat, abyste dosáhli skutečně hladkého oholení.

Mýdlo na holení patří k nejstarší pánské kosmetice na holení

Mýdla na holení muži běžně používali již ve středověku. Tato běžně dostupná pánská kosmetika na holení byla populární až do první světové války, kdy ji na prvním místě oblíbenosti nahradily krémy na holení. Kromě krémů na holení dnešní muži ještě častěji používají pěny na holení či gely na holení.

Co se však tradičního mokrého holení týče, mýdla na holení jsou stále hojně používaná. Tento nejstarší a nejtradičnější typ kosmetiky na holení si přitom v současnosti můžete pořídit celkem ve dvou verzích. Používat tedy můžete jak tvrdé mýdlo na holení, tak měkké mýdlo na holení.

Podstata a složení holicího mýdla

Základní funkcí mýdla na holení je vytvořit hutnou pěnu, která vaši tvář připraví na perfektní oholení a která zároveň změkčí vousy, jež budou při holení poddajnější. Čisticí funkce mýdla na holení je pak vedlejší efekt.

Z čeho se mýdlo na holení skládá? Jde o kombinaci mýdla, které je bohaté na vysoký obsah tuku (rostlinného či živočišného původu) a glycerinu, a mastných kyselin. Čím je obsah tuku a glycerinu v mýdlu na holení vyšší, tím následně vytváří hustější a bohatší pěnu. 

Jak používat mýdlo na holení

Použití mýdla na holení je snadnou záležitostí, pro kterou však musíte získat určitý grif. V zásadě můžete vyzkoušet dva základní způsoby použití mýdla na holení. V prvním případě budete potřebovat štětku na holení, ve druhém případě si vystačíte pouze se svými dlaněmi.

Pěna z mýdla na holení s pomocí štětky

1. Nejprve ve vlažné vodě propláchněte štětku na holení. Následně ji jemně vyždímejte, měla by ale zůstat vlhká.

2. K mýdlu na holení přidejte několik kapek vody. Měkké mýdlo na holení napěňte pomocí štětky na holení v kelímku, tuhé mýdlo na holení můžete napěnit již v ruce. 

3. Štětkou na holení třete mýdlo na holení krouživými pohyby, dle potřeby můžete přidat několik kapek vody.

4. Když se začne tvořit pěna, pokračujte ve krouživém tření mýdla dalších 30 sekund, až bude mít pěna požadovanou konzistenci. Následně vytvořenou pěnu pomocí štětky na holení naneste rovnoměrně na tvář.

Pěna z mýdla na holení s pomocí dlaní

1. Umyjte si ruce pod vlažnou vodou a do dlaní si vmasírujte tuhé mýdlo na holení, dokud v nich nebudete mít silnější vrstvu.

2. Mýdlo na holení odložte a třete si dlaně krouživými pohyby, dokud se v nich nevytvoří pěna požadované hustoty.

3. Abyste pěnu aktivovali, můžete do ní přidat několik kapek vody.

4. Hotovou pěnu naneste rukama rovnoměrně na tvář a následně se oholte břitvou nebo holicím strojkem.

Krém versus mýdlo na holení

Zajímá vás, jaký je hlavní rozdíl mezi krémem na holení a mýdlem na holení? V podstatě je to v času a úsilí, které musíte pomocí štětky na holení vynaložit, abyste získali skutečně dobrou pěnu. Pokud si pořídíte kvalitní výrobky, v konečném důsledku rozdíl v kvalitě pěny pocházející z krému či mýdla na holení rozhodně nepoznáte.

Mýdlo na holení je však ve srovnání s krémem na holení koncetrované, a tak vám vydrží mnohem déle. I při každodenním používání vám může mýdlo na holení sloužit k vaší spokojenosti až několik měsíců.

Autur: Jakub Dvořák

Související články

Kosmetika
0

Vosk na vousy: Tajná zbraň pro dokonalý tvar

06. září 2023

V moderní době, kdy si mnoho mužů cení svých vousů jako znaku mužnosti a osobního stylu, je potřeba mít správné nástroje a produkty k dosažení dokonalého vzhledu. Jeden z nejdůležitějších produktů pro...

Kosmetika
Styl
0

Péče o mužskou pleť má svá pravidla

25. června 2023

Že k péči o mužskou pleť stačí voda a mýdlo, je jeden velký omyl. Také pánové by se měli o svou pleť stejně jako ženy náležitě starat. Jaká pravidla péče o mužskou pleť jsou ta nejdůležitější? Jaké kosmetické...