Jak se holí s Futurem?

28. května 2022
Péče o vousy
Recenze
0

Rezenze holicího strojku Merkur Solingen Futur

Přiznám se, že Futur není první strojek od Merkuru, se kterým jsem přišel do kontaktu. Dřív, když jsem se holil dohladka, používal jsem k tomu výhradně Merkur 34, takovou tu největší klasiku. Se "třicetčtyřkou" jsem byl spokojený, vousy holil spolehlivě, akorát když jsem byl líný měnit žiletku, tak mě po nějaké době zatahal, což je fakt nepříjemné. Také na delší vousy nebyl úplně vhodný, ideálně se s ním holily maximálně třídenní vousy, pětidenní už byly problém. Můžete namítnout, že na delší vousy jsou vhodnější strojky s hřebenovou lištou, jako např. Merkur 25001 a máte pravdu. Co když ale chceme kombinaci obojího? Ano, to nám výrobce slibuje u Futuru. Je tomu ale skutečně tak?

Zpracování strojku

Nejdřív bych se podíval na zpracování strojku. Futur se vyrábí ve třech barevných variantách (stříbrná lesklá, stříbrná matná a lesklá zlatá). Já jsem dostal matný stříbrný. Když jsem ho vyndal z papírové krabičky, udělal na mě dojem. Zpracování vypadá opravdu kvalitně, překvapilo mě, jak je těžký. Materiálu je zde opravdu hodně. Jako první jsem zkusil nasadit žiletku. Ze své "třicetčtyřky" jsem byl zvyklý na šroubení v dolní části držadla. Tady se ale ručne sundavá horní část držáku. Prostě chytnete dvěma prsty hořejšek strojku a tahem ho vycvaknete, vložíte žiletku a zase zacvaknete zpátky. Rychlé a pohodlné. Otáčením držadla pak zvětšujete nebo zmenšujete (zkrátka jak potřebujete) mezeru mezi žiletkou a držákem žiletky. Strojek se tedy přizpůsobí délce vašich vousů. Teď to ještě vyzkoušet v praxi.

Od teorie k praxi

Svým elektrickým střihacím strojkem na vousy si zkracuji délku vousů na cca. 8 milimetrů. Poté si navlhčím obličej, tak jak jsem to dělával dřív, když jsem se chtěl oholit dohladka a nanesu holicí krém. Strojek propláchnu pod horkou vodou a pustím se do holení. Na rukojeti jsem si nastavil nejvyšší délku a vousy mizí velmi rychle a bez tahání. Jsem nadšený! Navíc mám pocit, že Futur nemusím proplachovat tak často, jak jsem to dělával u "třicetčtyřky". 

Zkouším si nyní zmenšit velikost mezery u žiletky na zhruba polovinu (poloha č.3). Tam je vidět, že nejdelší vousy už nejdou tak snadno jak v původním nastavení. Přenastavuji na minimální, která je skutečně vhodná na velmi krátké vousy (ideálně jeden až dva dny staré). Krátké vousy holí fakt skvěle, musím dát výrobci za pravdu, že se jedná o skutečně univerzální strojek.

Rozhodně zde platí, heslo "za větší cenu, víc muziky". 

Shrnutí

Strojek Futur je skvělá več pro lidi, jako já. Kteří se holí nepravidelně, neřeší, jestli mají někdy vousy delší nebo kratší. Nastaví si, jakou délku vousů potřebují oholit. 

Pro někoho, kdo se holí každý den, je to ale spíš zbytečné, nevyužije všechny možnosti Futuru, bude spokojený i s mojí tolikrát zmiňovanou "třicetčtyřkou". Nebo si Futur koupí jako dizajnovku. Otázka je, jestli se mu za něj chce dát téměř dvojnásobná cena oproti jednoúčelovým strojkům.

Holení s Futurem je každopádně zážitek. Já ho už určitě vracet nebudu! :)

Související články

Recenze
0

Recenze: Andis Bespoke Trimmer: Barberův tajný pomocník pro dokonalý střih

16. května 2023

Ahoj všem, jako profesionální barber se s vámi rád podělím o své zkušenosti s tímto strojkem, Andis Bespoke Trimmer, který jsem si nedávno pořídil. Používal jsem již několik různých značek a modelů, ale...

Recenze
0

Wahl Magic Clip Cordless Gold: Revoluce ve světě střihacích strojků

10. května 2023

Wahl je jedna z nejznámějších a nejdůvěryhodnějších značek na trhu s holicími a střihacími strojky. Jejich nejnovější přírůstek do rodiny, Magic Clip Cordless Gold, je skutečně zlatým standardem v oblasti...