Vikingské vousy potřebují speciální péči. Jak je vypěstovat a jak se o ně starat?

7. června 2023
Vousy
Péče o vousy
Styly vousů
0

Vikingové, tedy severští mořeplavci z jižní Skandinávie, se v minulosti proslavili nejen svými dlouhými loděmi, na kterých podnikali výpravy. Tito dobyvatelé byli proslulí také svým dlouhým plnovousem. Jestliže jste fanouškem výrazných vousů, styl vikingského plnovousu je tím pravým pro vás. Co je pro něj typické a jak na něj?

Jak vypadá vikingský plnovous

Vikingský plnovous je plný a hustý. A to nejen v oblasti brady, ale i v oblasti tváří a kníru. Vikingský styl vousů je dán tím, že severští dobyvatelé trávili spoustu měsíců na moři, kde měli pouze omezené vybavení pro holení nebo úpravu vousů. Hustý a plný plnovous pro ně byl navíc zárukou toho, že mohli svou tvář udržet v teple.

Historikové předpokládají, že během boje si Vikingové svůj plnovous zaplétali, aby jim vousy nepřekážely. Mimo bitvy pak Vikingové své vousy česali a nosili v úhlednější úpravě.

Styl vikingských vousů: Jak s ním začít?

Abyste se mohli pyšnit vikingským plnovousem, nechte si v prvé řadě narůst vousy. Růst svých vousů urychlíte zvýšením příjmu vitaminů D, C a A, biotinu, kyseliny pantothenové, zinku a křemíku. Díky těmto látkám, které přijímejte ve stravě i doplňcích stravy, budou také vaše vousy vyživenější, zdravější, poddajnější a silnější. 

Chcete-li se brzy pyšnit vikingskými vousy, používejte kvalitní pánskou kosmetiku zejména v podobě speciálních olejů a balzámů, které každý den nanášejte na své strniště či již svůj plnovous. Rovněž přestaňte kouřit a stresovat se, protože byste tím naopak podpořili vypadávání vousů. 

Za jak dlouho dosáhnete výstavního vikingského plnovousu? Zhruba za dva až čtyři měsíce. Jeho růst ovlivníte nejen zdravou životosprávou a příkladnou péčí. Zda vám vikingský plnovous opravdu naroste, ovlivňuje v prvé řadě genetika, váš věk a hladina testosteronu.

Svůj vikingský plnovous si pravidelně zastřihujte

I když si chcete nechat narůst vikingské vousy, svůj nově nabytý plnovous si pravidelně zastřihujte do zřetelného obrysu. Používejte kvalitní zastřihovač vousů, ale také nůžky na vousy, prostřednictvím kterých zastřihněte vousy zejména v okolí nosních dírek a nad horním rtem. 

Vikingský plnovous si žádá speciální péči

Počítejte s tím, že hustý a dlouhý vikingský plnovous vyžaduje mnohem více péče nežli strniště nebo hladká tvář. Své vikingské vousy si pravidelně umývajte pánským šamponem na vousy, nezapomeňte následně použít speciální balzám či olej na vousy. Po umytí svůj vikingský plnovous pečlivě pročešte. A to pomocí speciálního hřebene nebo kartáče na vousy. 

Čím vikingský plnovous zkrášlit? Například zapletenými copánky, gumičkami nebo korálky do vousů.

Autor: Veronika Kovaříková

Související články

Styly vousů
0

Jimi Hendrix a jeho vousy: Retro styl pro moderní muže

28. září 2023

Když se řekne Jimi Hendrix, většině lidí se vybaví fenomenální kytarová hra, psychedelická hudba a odvážné módní stylizace. Ale kromě jeho hudebního dědictví a osobitého stylu oblékání měl Hendrix také...

Styly vousů
0

Steve Jobs a jeho charakteristický vous: Moderní inspirace pro dnešní muže

19. září 2023

Steve Jobs, spoluzakladatel Applu a jedna z nejvýznamnějších postav technologického světa, byl znám nejen pro své revoluční produkty, ale také pro svůj jedinečný styl oblékání a vzhled. Ačkoli je často...