Lupy ve vlasech: Jak se jich zbavit?

5. června 2023
Vlasy
Péče o vlasy
0

Dělají se vám lupy ve vlasech? Poradíme vám, jak se jich zbavit a jak často byste si měli mýt vlasy s lupy. V prvé řadě odhalte příčinu tohoto problému. Díky tomu se doberete k správnému řešení.

Proč se dělají lupy? Příčin je hned několik

Na vlasy plné lupů není rozhodně příliš hezký pohled. Z jakých důvodů se vám mastné či suché lupy dělají? Hlavním původcem vzniku šupinek kůže, které vám padají z pokožky hlavy, je přemnožení kvasinek rodu Malassezia furfur. Jejich přemnožení, a tudíž zvýšenou tvorbu lupů, podporuje nadměrný stres, velká psychická zátěž, používání nekvalitní kosmetiky a nezdravá strava.

Lupy ve vlasech se vám mohou nadměrně dělat i vlivem hormonálních změn, různých onemocnění kůže (seboroické dermatitidy) nebo jiných zdravotních komplikací. K nim patří oslabená imunita, cukrovka či onemocnění neurologického původu. 

Jak se zbavit lupů ve vlasech

Problém s lupy trápí až dvě třetiny mužů. Také se vám ve vlasech stále dokola vytvářejí mastné či suché odloupnuté kousky kůže? Vyrazte proti nim do boje. V prvé řadě změňte svůj životní styl a také začněte k péči o své vlasy přistupovat zcela jiným způsobem. Co vám konkrétně pomůže?

Své vlasy si pravidelně myjte šamponem proti lupům

Trápí vás lupy ve vlasech? V tom případě si své vlasy pravidelně umývejte speciálním šamponem proti lupům. Ptáte se, jak často mýt vlasy s lupy? Ideálně každý druhý den. Vyvarujte se každodennímu mytí, pokožka vaší hlavy by se ještě více mastila a měla by větší sklon k tvorbě lupů.

Šampon proti lupům, který pravidelně používáte, by měl být kvalitní a vhodný pro časté mytí. Vyhněte se nevhodné, levné a agresivní kosmetice.

Nechoďte spát s mokrými vlasy

Své vlasy si po umytí důkladně vyfénujte, a to vždy chladným vzduchem. Nikdy nechoďte spát s mokrými vlasy. Toto vlhké prostředí by opět podpořilo tvorbu lupů.

Upravte svůj jídelníček

Začněte v potravinách přijímat vyšší množství vitamínů a minerálů. Zaměřte se zejména na vitamíny řady B, zinek a selen, které jsou nezbytné pro normální stav vlasů, nehtů i pokožky. Naopak se vyhýbejte smaženým a tučným jídlům, polotovarům a sladkostem. Tvorbu lupů totiž podporuje také špatná strava.

Babské rady na lupy ve vlasech

Tvorbu lupů ve vlasech můžete omezit také pomocí několika osvědčených babských rad. Své vlasy si po každém umytí přelijte například odvarem listů z ořešáku královského, které mají antifungicidní a protizánětlivé účinky. Poté, co použijete odvar z listů ořešáku, své vlasy již neoplachujte. Výsledky budou patrné již po několika aplikacích.

Tvorbu lupů můžete omezit také prostřednictvím pravidelného používání odvaru z kopřivy nebo heřmánkových květů. Doslova zázrakem, pomocí kterého se zbavíte tvorby lupů, je jablečný ocet. Jak jej v boji proti lupům používat?

Jablečný ocet smíchejte se studenou vodou v poměru 1:1. Tento roztok přelijte do rozprašovače a rovnoměrně si jím postříkejte své vlasy i pokožku hlavy. Nechte 10 minut působit a pak si své vlasy klasicky umyjte speciálním šamponem proti lupům. Tento postup opakujte před každým mytím vlasů.

Autor: Jakub Dvořák

Související články

Kosmetika
0

Správná aplikace suchého šamponu: Rady a triky

26. září 2023

Suchý šampon se v posledních letech stal oblíbeným produktem mnoha lidí, kteří chtějí osvěžit své vlasy mezi jednotlivými mytími. Nabízí rychlý způsob, jak dodat vlasům čerstvost, objem a odstranit nadbytečný...

Kosmetika
0

Optimalizace výsledků s vlasovými maskami: Krok za krokem

24. září 2023

Vlasové masky se staly jedním z nejpopulárnějších nástrojů v arzenálu pro péči o vlasy mnoha lidí. Nabízejí hlubokou hydrataci, regeneraci a ochranu, která může být zvlášť užitečná pro poškozené, suché...