Vousy - křížem krážem: Zdravotní pro a proti vousatého životního stylu

9. května 2023
Péče o vousy
0

Vousy, ať už jde o plnovous, strniště nebo jiný styl, jsou populárním trendem, který uplatňuje mnoho mužů. Vousy však nejenom dodávají osobní styl, ale také mohou mít vliv na zdraví. V tomto článku se podíváme na účinky vousů na zdraví a zvážíme výhody a nevýhody vousatého života.

Zdravotní výhody vousů

1) Chrání před UV zářením: Vousy mohou fungovat jako přirozený štít před škodlivým UV zářením. Studie ukázaly, že vousy mohou blokovat až 95% UV záření, což snižuje riziko spálení od slunce a rakoviny kůže.

2) Udržují pokožku hydratovanou: Pokožka pod vousy je chráněna před větrem, chladem a dalšími vnějšími vlivy, které by ji mohly vysušit. Navíc mazové žlázy produkují maz, který pomáhá udržovat pokožku hydratovanou a zdravou.

3) Zmírnění akné: U mužů, kteří trpí akné, může holení způsobit podráždění a zhoršení stavu pokožky. Vyhnout se holení a nechat narůst vousy může pomoci snížit podráždění a zlepšit stav pokožky.

4) Udržuje alergie pod kontrolou: Vousy mohou zachytit alergeny, jako je pyl, a zabraňovat jejich vdechování. To může snížit příznaky alergií, jako je kýchání, zarudnutí očí a svědění.

Zdravotní nevýhody vousů

1) Bakterie a nečistoty: Vousy mohou zachytit nečistoty, bakterie a pot, což může vést k zápachu a infekcím pokožky. Aby byly vousy čisté a zdravé, je důležité je pravidelně mýt a udržovat čisté.

2) Zarostlé chloupky: Někteří muži mohou mít problémy se zarostlými chloupky, které mohou způsobit bolestivé záněty a zarudnutí pokožky. Správná péče o vousy a pravidelné stříhání mohou pomoci snížit riziko zarostlých chloupků.

3) Podráždění a svědění: U některých mužů mohou vousy způsobovat podráždění a svědění, zejména v počátečních fázích růstu. Použití speciálních olejů nebo balzámů pro vousy může pomoci zmírnit tyto nepříjemné příznaky a zlepšit pohodu pokožky.

4) Estetické nevýhody: Někteří lidé považují vousy za méně atraktivní než hladce oholenou tvář. Názory na vzhled vousů se liší a jsou subjektivní, takže je důležité zvážit, zda vám vousy vyhovují a jak se s nimi cítíte.

5) Nutnost pravidelné údržby: Ačkoli vám vousy mohou ušetřit čas strávený holením, vyžadují pravidelnou údržbu, jako je stříhání, mytí a ošetřování speciálními produkty. To může být pro některé muže zdlouhavé a nákladné.

Vousy mohou mít pozitivní i negativní vliv na zdraví. Mezi výhody patří ochrana před UV zářením, hydratace pokožky a snížení akné. Na druhou stranu mohou vousy zachytit bakterie a nečistoty, způsobovat zarostlé chloupky a podráždění. Je důležité zvážit tyto faktory a rozhodnout, zda jsou vousy pro vás vhodnou volbou. Pokud se rozhodnete pěstovat vousy, ujistěte se, že je udržujete čisté a zdravé pomocí vhodných produktů a pravidelné údržby.

Autor: Jakub Dvořák

Související články

Styly vousů
0

Různé styly vousů z celého světa: Odkud čerpat inspiraci?

29. října 2023

V oblasti módy a stylu se mnohdy otáčíme k různým kulturám z celého světa, abychom našli nové a svěží inspirace. S vousy tomu není jinak. Různé kultury přinášejí své unikátní a charakteristické způsoby,...

Styly vousů
0

Jimi Hendrix a jeho vousy: Retro styl pro moderní muže

28. září 2023

Když se řekne Jimi Hendrix, většině lidí se vybaví fenomenální kytarová hra, psychedelická hudba a odvážné módní stylizace. Ale kromě jeho hudebního dědictví a osobitého stylu oblékání měl Hendrix také...

Styly vousů
0

Steve Jobs a jeho charakteristický vous: Moderní inspirace pro dnešní muže

19. září 2023

Steve Jobs, spoluzakladatel Applu a jedna z nejvýznamnějších postav technologického světa, byl znám nejen pro své revoluční produkty, ale také pro svůj jedinečný styl oblékání a vzhled. Ačkoli je často...