Vypadávání vousů: Jak mu předejít?

19. června 2023
Vousy
Péče o vousy
Kosmetika
Styl
0

Vypadávání vousů dokáže potrápit každého muže. Jedná se také o váš problém? Přinášíme vám několik tipů, co dělat, aby vám vousy přestaly vypadávat.

Vypadávání vousů: Kdy je to normální, a kdy už nikoliv

Pro muže je nadměrné vypadávání vousů jednou z nejdepresivnějších věcí na světě. Že vám běžně vypadávají vousy, je zcela normální. Vousy, stejně jako lidské vlasy, mají přirozený životní cyklus, který zahrnuje celkem čtyři fáze od růstu zcela nového vousu až po jeho vypadnutí. Tento cyklus má trvání dva až sedm let.

Co se týče přirozeného padání vlasů, denně v průměru ztrácíme 50 až 100 vlasů. Proto není neobvyklé, když mužům vypadne za den pět až deset vousů. Existují však případy, kdy už vypadávání vlasů není normální. Vousy mohou extrémně vypadávat, když jste v nadměrném stresu. Nadměrné vypadávání vousů či holá místa na tváři mohou být rovněž geneticky dané. Že vousy extrémně vypadávají však může způsobit také alopecie, onemocnění štítné žlázy nebo anémie (nedostatek železa).

Tipy, jak omezit vypadávání vousů

Chcete omezit či zastavit vypadávání vousů a podpořit jejich růst? Pokud vám vousy nevypadávají kvůli alopecii, onemocnění štítné žlázy nebo z genetických důvodů, můžete jejich kvalitu pozitivně ovlivnit speciální přístupem. Jak tedy předejít vypadávání vousů?

Používejte kvalitní kosmetiku na vousy

Vaše vousy si zaslouží prvotřídní kvalitu. Používejte proto kvalitní kosmetiku určenou přímo na péči o vousy, která bude na místo chemikálií obsahovat převážně přírodní složky. Sáhněte konkrétně po kvalitním šamponu na vousy, kondicionéru na vousy a balzámu na vousy, které váš plnovous vyživí, regenerují a zabrání nadměrnému lámání, vysušování a vypadávání vousů.

Vousy si češte maximálně dvakrát za den

Vousy vypadávají i proto, že si je nadměrně češete nebo používáte nekvalitní hřebeny. Při česání vousů vsaďte na hřebeny a kartáče určené přímo na vousy, které váš plnovous nepoškodí. Zároveň se vyhněte nadměrnému kartáčování vousů. Svůj plnovous si čeště ideálně jednou či dvakrát za den.

Svůj plnovous si správně vysoušejte

Pokud si svůj plnovous vysoušíte fénem, zvolte režim studený vzduch. Jestliže používáte žehličku k rovnání vousů, dělejte tak co nejméně často. Vousům však svědčí, když je necháte volně uschnout na vzduchu. Agresivně je však nevysušujte ručníkem. Mokré vousy jsou totiž nejzranitelnější a nesprávným sušením můžete podpořit jejich vypadávání.

Jak dále podpořit růst vousů a omezit jejich vypadávání?

✓ Každý den na své vousy nanášejte speciální olej na vousy, který je vyživí a zregeneruje.

✓ Své vousy si pravidelně zastřihujte, zbavíte se tak suchých a roztřepených konečků.

✓ Co nejméně se stresujte.

✓ Doidržujte zdravý a vyvážený jídelníček, ve kterém by mělo být dostatečné množství vitaminů a minerálu. Především biotinu, niacinu, vitaminu C, železa a zinku.

Autor: Jakub Dvořák

Související články

Péče o vousy
0

Doporučené produkty pro citlivou pokožku po holení

19. prosince 2023

Holení může být pro citlivou pokožku náročné a často způsobuje podráždění, zarudnutí nebo dokonce vyrážky. Správný výběr produktů po holení je klíčový pro minimalizaci těchto nežádoucích reakcí a udržení...

Péče o vousy
0

Vosk na vousy: tajemství pro perfektní styling a péči

11. prosince 2023

V posledních letech se vousy staly synonymem mužnosti a stylu. Správná péče o ně je proto nezbytná pro každého moderního muže. Vosk na vousy je jedním z klíčových produktů v arzenálu péče o vousy, který...