Vypadávání vlasů u mužů: Co jej způsobuje a jak jej zastavit?

30. května 2023
Vlasy
Péče o vlasy
Kosmetika
0

Trápí vás nadměrné vypadávání vlasů? Rozhodně v tom nejste sami, protože tento problém řeší spousta mužů. Pokud zjistíte, z jakých příčin u vás dochází k vypadávání vlasů, můžete jej také účinně zastavit.

Hlavní příčiny vypadávání vlasů u mužů

Pokud vám ustupuje vaše vlasová linie a dělají se vám kouty nebo se vám na temeni hlavy vytváří pleš, jistě si říkáte, z jakého důvodu se tomu děje. Co tedy způsobuje vypadávání vlasů u mužů? 

Hlavní příčinou je androgenetická alopecie neboli mužská plešatost, která je bohužel dědičná. Jak ve své studii uvádí American Hair Loss Association, androgenní alopecie způsobuje vypadávání vlasů u mužů až v 95 procentech případů. Přibližně 25 procent mužů trpících mužskou plešatostí přichází o vlasy již před dosažením 21 let. 

66 procentům mužů, kteří to mají v genech, začínají vlasy výrazněji řídnout po 35. roce života. Po dosažení 50. narozenin má až 85 procent mužů s androgenetickou alopecií výrazně prořídlé vlasy.

Nejen androgenetická alopecie. Co dále způsobuje vypadávání vlasů u mužů?

Další příčinou vypadávání vlasů u mužů je tzv. telogenní efluvium, které je způsobeno určitým šokem nebo velmi stresující událostí. V tomto případě jde o dočasné nadměrné vypadávání vlasů, po kterém vlasy začnou opět růst v průběhu dalších 2 až 6 měsíců.

Vypadávání vlasů je dále způsobeno nutričním nedostatkem, který způsobuje, že ve stravě chybí železo, zinek, vitamin D, bílkoviny a další důležité živiny. Příčinou vypadávání vlasů u mužů je rovněž užívání některých léků. Jde zejména o chemoterapeutické léky, léky na akné, antimykotika, léky na krevní tlak, léky snižující hladinu cholesterolu, antidepresiva či léky na ředění krve.

Tipy, jak zastavit vypadávání vlasů u mužů

Androgenetická alopecie je dědičný stav, který nemůžete zvrátit. Pokud však chcete předejít vypadávání vlasů u mužů z jiných příčin, pomohou vám následující tipy. 

1. Provádějte pravidelné masáže pokožky hlavy

Masáž pokožky hlavy vám pomůže stimulovat růst vlasů. Snažte se ji proto provádět ideálně každý den po dobu 5 minut. Masáž pokožky hlavy můžete provádět nejen na sucho. Zkuste při ní použít ricinový olej nebo rozmarýnový olej, které posilují růst vlasů a vlasových folikul a které tak brání nadměrnému vypadávání vlasů u mužů.

2. Přestaňte kouřit

Kouříte a přitom vás trápí nadměrné vypadávání vlasů? V tomto zlozvyku ihned přestaňte. Jak naznačují vědecké studie, právě kouření cigaret je spojeno s nadměrném vypadáváním vlasů, a to nejen u mužů.

3. Vyhýbejte se nadměrnému stresu

Chcete-li zastavit nadměrné vypadávání vlasů, naučte se lépe zvládat stres a také se snažte vyhýbat stresovým situacím. Naučte se častěji relaxovat, dejte se na meditativní cvičení (jógu), dostatečně spěte a také se pravidelně věnujte náročnější sportovní aktivitě. Díky tomu se dostanete do lepší psychické pohody.

4. Naordinujte si zdravou a vyváženou stravu

Upravte svůj jídelníček a zařaďte do něj více železa, zinku, vitamínů skupiny B a bílkovin. Tato kombinace podpoří růst vlasů a omezí jeji vypadávání. Výše uvedené živiny najdete nejen v potravinách, ale také v doplňcích stravy.

5. Vyměňte léky, které způsobují vypadávání vlasů u mužů

Máte podezření, že léky, které berete, u vás způsobují nadměrné vypadávání vlasů? Po konzultaci s lékařem je zkuste vyměnit za jiné, které nemají tyto vedlejší účinky.

Autor: Veronika Kovaříková

Související články

Péče o vlasy
0

Efektivní tipy pro rychlejší růst vlasů

10. ledna 2024

Dlouhé a zdravé vlasy jsou často považovány za symbol krásy a vitality. Mnoho lidí touží po rychlejším růstu vlasů, ať už kvůli změně účesu, překonání špatného střihu nebo prostě pro dosažení větší délky....

Péče o vlasy
0

Péče o jemné vlasy: Efektivní strategie pro silné a zdravé lokny

18. prosince 2023

Jemné vlasy mohou být pro své nositele výzvou. Snadno se lámou, mohou vypadat bez života a často jsou náchylné k poškození. Správná péče a vhodné techniky jsou klíčové pro udržení jejich zdraví a krásy....