První holení vousů: Kdy je ta správná doba?

13. června 2023
Vousy
Péče o vousy
Styl
0

Zajímá vás, kdy se začít holit a co vše na první holení svých vousů potřebujete? Poradíme vám, jak postupovat, abyste byli s výsledkem spokojeni.

Kdy začínají růst první vousy

Chlapcům obvykle narůstají vousy v podobě jemného chmýří v pozdější fázi dospívání, a to zhruba kolem 15 let. Může to být však dříve, nebo zase o něco později. První vousy se objevují zpravidla pod nosem. Pokud se toto chmýří určitou dobu neholí, výrazně se nezvětšuje a zůstává stejné.

Až po prvních oholeních začnou vousy růst a houstnout. Někomu jemné chmýří zůstává i po několika oholeních. Většina mladých mužů se dočká hustějších a delších vousů až kolem 18. roku svého života nebo později.

První holení: Kdy se poprvé začít holit?

Doba prvního holení je velmi individuální a záleží jenom na vás, kdy si své první vousy rozhodnete oholit. Statistiky říkají, že naprostá většina mladých mužů se poprvé holí mezi 14 až 16 lety. Statistické údaje dále poukazují na to, že se až 90 procent dospělých mužů následně holí každý den nebo každý druhý den.

Znamená to tedy, že se za celý svůj život oholíte nejméně 20tisíckrát a v průběhu jednoho roku holením strávíte až 60 hodin. Aby bylo nejen první holení dokonalé, měli byste se naučit používat správné pomůcky a také kvalitní přípravky na holení.

Co vše potřebujete k prvnímu holení vousů

Chystáte se na své první holení vousů? Vsaďte na mokré holení, ke kterému budete potřebovat holicí krém, holicí mýdlo, holicí pěnu, nebo holicí gel (záleží jenom na vás, který přípravek si vyberete). Rozhodně se ale neholte na sucho, i když chcete odstranit jemné chmýří pod nosem. V opačném případě byste se mohli bolestivě poranit nebo přinejmenším podráždit pokožku svého obličeje.

Na mokré holení si dále připravte kvalitní klasický holicí strojek nebo žiletkový holicí strojek. V případě prvního holení rozhodně zapomeňte na břitvu, která je určena pro zkušenější muže. 

Jak postupovat při prvním holení

Přichystali jste si holicí strojek a potřebnou kosmetiku na holení? V tom případě se již rovnou můžete pustit do prvního holení. Jak postupovat?

1. Nejprve si tvář opláchněte vodou. 

2. Na požadované místo, které chcete oholit, rovnoměrně naneste holicí krém nebo holicí pěnu. 

3. Opláchněte si a osušte ruce.

4. Do čistých rukou si vezměte holicí strojek a jemnými tahy odshora dolů si své vousy oholte. Díky tomu, že použijete holicí krém či pěnu, bude strojek po tváři pěkně klouzat.

5. Opláchněte si tvář pod tekoucí vodou a jemně ji osušte ručníkem. Následně si na tvář naneste zklidňující balzám po holení.

6. Na závěr pod tekoucí vodou také propláchněte použitý holicí strojek. 

Autor: Jakub Dvořák

Související články

Péče o vousy
0

Doporučené produkty pro citlivou pokožku po holení

19. prosince 2023

Holení může být pro citlivou pokožku náročné a často způsobuje podráždění, zarudnutí nebo dokonce vyrážky. Správný výběr produktů po holení je klíčový pro minimalizaci těchto nežádoucích reakcí a udržení...

Péče o vousy
0

Vosk na vousy: tajemství pro perfektní styling a péči

11. prosince 2023

V posledních letech se vousy staly synonymem mužnosti a stylu. Správná péče o ně je proto nezbytná pro každého moderního muže. Vosk na vousy je jedním z klíčových produktů v arzenálu péče o vousy, který...