Od talíře k hřebenu: Stravou ke zdravým vlasům a vousům

15. května 2023
Jídlo a pití
0

Mnoho lidí se zaměřuje na vnější péči o vlasy a vousy, aplikuje séra, oleje a různé stylingové produkty, aby udrželo jejich zdraví a vzhled. Ale jste si vědomi, že to, co jíte, má stejný, ne-li větší vliv na zdraví vašich vlasů a vousů? Zdravá a vyvážená strava je klíčem k silným a zdravým vlasům a vousům.

Základní živiny pro vlasy a vousy

Nejprve si povíme, které živiny jsou pro zdraví vlasů a vousů zásadní. Mezi ně patří:

1) Bílkoviny: Vlasy a vousy jsou tvořeny keratinem, což je druh bílkoviny. Nedostatek bílkovin v dietě může vést k suchým, křehkým a slabým vlasům a vousům.

2) Železo: Nedostatek železa je jednou z hlavních příčin vypadávání vlasů. Železo podporuje výrobu hemoglobinu, který zajišťuje přenos kyslíku pro růst a opravu buněk, včetně buněk, které stimulují růst vlasů.

3) Vitamíny A, C, D, E, B – tyto vitamíny jsou nezbytné pro zdravý růst vlasů a vousů. Vitamín A podporuje produkci mazu, který hydratuje pokožku hlavy a udržuje vlasy zdravé. Vitamíny skupiny B, zejména biotin, jsou zásadní pro tvorbu keratinu.

4) Omega-3 mastné kyseliny: Tyto zdravé tuky jsou nezbytné pro zdraví vlasů, zlepšují jejich hustotu a zabraňují vypadávání.

Potraviny pro zdravé vlasy a vousy

Následující potraviny jsou bohaté na výše zmíněné živiny a měly by být součástí vaší vyvážené stravy:

  • Losos a další mastné ryby: Bohaté na omega-3 mastné kyseliny a vitamíny D a B.
  • Červené maso: Vynikající zdroj bílkovin a železa.
  • Veškerá zelenina a ovoce: Obsahuje vitamíny A, C a E, které podporují zdravý růst vlasů.
  • Ořechy a semínka: Jsou bohaté na vitamín E a B, zinek a omega-3 mastné kyseliny.
  • Cizrna a jiné luštěniny: Poskytují hodně bílkovin, železa, zinku a biotinu.
  • Vejce: Jsou skvělým zdrojem bílkovin a biotinu.
  • Cereálie celozrnné: Obsahují hodně železa, zinku a vitamínů B.
  • Mrkev: Je bohatá na vitamín A, který podporuje produkci mazu v pokožce hlavy.
  • Avokádo: Zdroj zdravých tuků, vitamínu E a C.
  • Batáty: Obsahují hodně betakarotenu, který se v těle přeměňuje na vitamín A.

Doplňky stravy pro vlasy a vousy

Pokud máte pocit, že vaše strava neposkytuje dostatek klíčových živin pro zdraví vlasů a vousů, můžete zvážit doplňky stravy. Existují speciální vitamínové komplexy pro vlasy a vousy, které obsahují optimální kombinaci živin, jako je biotin, vitamíny skupiny B, vitamín D, železo a zinek. 

Přestože vnější péče o vlasy a vousy má svou důležitost, nezapomínejte na to, co jíte. Vyvážená strava bohatá na bílkoviny, železo, vitamíny a omega-3 mastné kyseliny vám pomůže udržet vlasy a vousy silné, zdravé a lesklé. Pamatujte, že zdraví vlasů a vousů je odrazem vašeho celkového zdraví a životního stylu.

Autor: Jakub Dvořák

Související články

Péče o tělo
0

Správná péče o dekolt a krk pro mladistvý vzhled

21. prosince 2023

Péče o pokožku se často soustředí především na obličej, zatímco krk a dekolt jsou opomíjeny. Přitom právě tyto oblasti mohou odhalovat známky stárnutí stejně výrazně jako obličej. Pravidelná a cílená...

Péče o tělo
0

Levandulová péče: Relaxace pro tělo a mysl

20. prosince 2023

Levandule, se svou charakteristickou vůní a léčivými vlastnostmi, je od nepaměti používána k uklidnění těla a mysli. Tato rostlina je známá svými relaxačními, antiseptickými a protizánětlivými účinky,...

Jídlo a pití
0

Zelený čaj v péči o pokožku: Antioxidanty pro krásu

02. listopadu 2023

Při slovech "zelený čaj" si mnozí z nás představí skvělý nápoj, který nejenže skvěle chutná, ale také poskytuje celou řadu zdravotních výhod. Málokdo však ví, že zelený čaj je také cenným pomocníkem v...