Jak se holí skuteční gentlemani? Břitvou!

14. května 2023
Péče o vousy
0

Holení ostře nabroušenou břitvou nebylo výsadou pouze našich dědečků a pradědečků. Ač by se mohlo zdát, že tato holicí pomůcka patří jenom do učebnic dějepisu, opak je pravdou. Holení břitvou v současné době zaznamenává obrovskou renesanci: Gentlemani se přestávají holit plastovými holítky a berou do rukou břitvy!

Holení jako obřad

Holení břitvou je opravdovým obřadem. Pokud na něj chcete přejít z plastových holítek nebo elektrických strojků, rozhodně tak nemůžete učinit ze dne na den. Než začnete ostře nabroušenou břitvu na své tváři pravidelně používat, nejprve vás čeká několikatýdenní příprava.

Technika používání břitvy: Nacvičíte ji díky tzv. shavettce

V prvé řadě byste se měli naučit, jakým způsobem se břitva používá. Abyste zvládli techniku jejího používání, nejprve se zkuste holit tzv. shavettkou. Tato holicí pomůcka vypadá na první pohled jako břitva, holíte se s ní stejně jako s břitvou, ale místo ostré čepele má klasické výměnné žiletky.

Víte, že? Shavettku nemusíte na rozdíl od břitvy brousit, obtahovat nebo olejovat. K hladkému oholení vám stačí, když budete pravidelně měnit žiletku.

Holení břitvou: Jak postupovat?

Až budete mít techniku holení shavettkou jak se říká „v oku“, zkuste přejít na břitvu. Nemusíte si hned vybírat její náročnější modely, některé typy břitev jsou totiž určeny přímo pro začátečníky. 

Holení břitvou je náročná záležitost, která si zakládá na důkladné přípravě. Ještě, než se pustíte do samotného holení svého hustého porostu, počínejte si následovně: 

Prostřednictvím speciálního pánského olejíčku nebo gelu si nejprve změkčete vousy.

Jestliže doma zrovna nemáte předchozí pánskou kosmetiku, své vousy změkčíte i tak, že je zabalíte do napařeného ručníku nebo je budete pět minut umývat po horkou vodou.

Na svou tvář se rovnoměrně pomocí kvalitní štětky naneste hustý holicí krém, který vytvoří pěnu. Výjimečně používejte obyčejnou pěnu nebo gel na holení.

Po těchto krocích se můžete pustit do holení břitvou. Dejte ale pozor, abyste se škaredě neřízli nebo zbytečně nepodráždili pokožku obličeje. Většina mužů se tímto způsobem břitvou holí na dvakrát – druhé oholení zaručuje, že budete mít tvář úplně dohladka. Na závěr holení na tvář naneste dezinfekční vodičku a speciální uklidňující balzám.

Rada na závěr 

Holení břitvou se zkrátka s holením obyčejnými plastovými holítky nedá srovnávat. Je to zkrátka obřad, který si vychutnáváte sami se sebou. Jestli se obáváte, že holení břitvou ještě nezvládnete, nevadí. Nechte se oholit v některém z tuzemských barbershopů. V Česku jich jsou stovky a stále rostou jako houby po dešti!

Související články

Péče o vousy
0

Tipy pro pěstování prvního plnovousu: Co očekávat a jak postupovat?

25. ledna 2024

Pěstování prvního plnovousu může být vzrušující cesta plná očekávání a nejistoty. Pro mnohé muže je to symbol dospělosti, maskulinity nebo prostě změna stylu. Ať už jsou vaše důvody jakékoliv, důležité...

Péče o vousy
0

Doporučené produkty pro citlivou pokožku po holení

19. prosince 2023

Holení může být pro citlivou pokožku náročné a často způsobuje podráždění, zarudnutí nebo dokonce vyrážky. Správný výběr produktů po holení je klíčový pro minimalizaci těchto nežádoucích reakcí a udržení...

Péče o vousy
0

Vosk na vousy: tajemství pro perfektní styling a péči

11. prosince 2023

V posledních letech se vousy staly synonymem mužnosti a stylu. Správná péče o ně je proto nezbytná pro každého moderního muže. Vosk na vousy je jedním z klíčových produktů v arzenálu péče o vousy, který...