Jak dlouho roste plnovous: Dva až čtyři měsíce

31. května 2022
Vousy
Péče o vousy
Styly vousů
Styl
0

Chtěli byste si nechat narůst plnovous, ale nevíte, jak dlouho to potrvá? Dobrou zprávou je, že vousy vám porostou tak rychle, jako vaše vlasy. Skutečnost, jak dlouho roste plnovous, je však závislá také na vaší genetické výbavě či na vašem způsobu životního stylu.

Vousy vyrostou za den až o 0,5 milimetru

Každého muže, který touží po dlouhých vousech, zajímá, jak dlouho roste plnovous. Celý proces od hladké tváře přes strniště až po pěstěný plnovous nemusí trvat vůbec dlouho. Stejně jako vlasy, tak i vousy vyrostou za 24 hodin zhruba o 0,3 až 0,5 milimetru. 

Za měsíc to dělá 15 milimetrů. Výstavní plnovous vám tedy může narůst zhruba za dva až čtyři měsíce. Aby vám vousy rostly dostatečně, zkuste jejich růst podpořit. A to vhodnou kosmetikou i správným životním stylem. V každém případě, to, jak dlouho roste plnovous, v prvé řadě ovlivňuje vaše genetika. 

Růst plnovousu má celkem pět fází

Jakmile se přestanete holit, počítejte s tím, že vám začnou na tváři postupně růst vousy. Zejména zpočátku vám budou vousy růst rychleji, následně můžete mít pocit, že se jejich růst zastavil. Ale to je přirozené. Růst vousů má totiž několik fází. Než vám naroste plnovous, musíte být velmi trpěliví. Jak dlouho tedy roste plnovous dle jednotlivých fází?

První fáze trvá sedm dní

První fáze růstu plnovousu má sedm dnů. Na jejím konci budete mít na tváři strniště. V rámci této fáze si můžete udělat představu, jak rychle vám vousy porostou, jak budou husté a zda nebudete mít na tváři holá místa bez vousů.

Druhá fáze zahrnuje dalších 14 dnů

Druhá fáze trvá dalších 14 dnů. Během této fáze zjistíte, zda máte dispozice k dokonalému plnovousu, anebo je pro vás lepší se opět oholit dohladka.

Třetí váze představuje tvář plnou vousů

Po druhé fázi růstu vousů následuje třetí fáze, která opět trvá dalších 14 dnů. Znamená to tedy, že celkem po pěti týdnech od doby, kdy jste se naposledy holili, byste měli mít tvář plnou vousů. Pokud to tak není, sen o dokonalém plnovousu se u vás může v této fázi rozplynout.

Čtvrtá fáze: Důležité je zastřihnutí vousů

Dostali jste se do čtvrté fáze? V tom případě vám vousy rostou na tváři již celé dva měsíce. Je proto důležité, abyste si svůj plnovous zastřihli a vytvarovali. Můžete to udělat buď sami, nebo se obrátit na profesionála.

Pátá fáze je ve znamení pomalejšího růstu vousů

Během páté fáze pěstování plnovousu si všimnete, že vaše vousy vám začnou růst o mnoho pomaleji. Pokud máte vousy dva měsíce nebo déle, je to zcela běžné. V rámci této fáze byste se měli naučit o svůj vypěstovaný plnovous pečovat. To znamená používat kvalitní kosmetiku na vousy, umět svůj plnovous správně česat a tvarovat a také jej pravidelně zastřihovat.

Faktory, které ovlivňují růst plnovousu

Co vše ovlivňuje růst plnovousu? Především genetika, věk a hladina testosteronu. Růst vousů je rovněž podmíněn životním stylem. Pro zdravý růst vousů jezte vyváženou stravu plnou vitamínů, minerálů, bílkovin a celozrnných potravin. Vyhýbejte se rafinovanému cukru, polotovarům a také kouření cigaret.

Související články

Styly vousů
0

Různé styly vousů z celého světa: Odkud čerpat inspiraci?

29. října 2023

V oblasti módy a stylu se mnohdy otáčíme k různým kulturám z celého světa, abychom našli nové a svěží inspirace. S vousy tomu není jinak. Různé kultury přinášejí své unikátní a charakteristické způsoby,...

Styly vousů
0

Jimi Hendrix a jeho vousy: Retro styl pro moderní muže

28. září 2023

Když se řekne Jimi Hendrix, většině lidí se vybaví fenomenální kytarová hra, psychedelická hudba a odvážné módní stylizace. Ale kromě jeho hudebního dědictví a osobitého stylu oblékání měl Hendrix také...

Styly vousů
0

Steve Jobs a jeho charakteristický vous: Moderní inspirace pro dnešní muže

19. září 2023

Steve Jobs, spoluzakladatel Applu a jedna z nejvýznamnějších postav technologického světa, byl znám nejen pro své revoluční produkty, ale také pro svůj jedinečný styl oblékání a vzhled. Ačkoli je často...